Blog

Rybky, koláč a kravaty

Geometrické tvary nám ponúkajú toľko podnetov, že sme s nimi pokračovali aj počas tohto týždňa. Navyše sme ho spestrili aj ďaľšímí zaujímavými témami.  Na pondelkovej elipse sme si zopakovali, ako sa otvárajú a zatvárajú dvere. Najprv potichu, jednou rukou, stlačíme kľučku. Dlaň druhej ruky oprieme na dverách tak, aby sa otvárali pomaly, resp. pri zatváraní neudreli o zárubňu. Poobede na výtvarnej sme z troch trojuholníkov vyrobili rybky, ktorým potom deti okrášlili akvárium pestrými temperovými farbami. Diela putovali rovno na našu novú nástenku.

Na stredajšej elipse sme overovali zrakom aj hmatom, ako sa odlišujú hranaté tvary od tých oblých. Vo štvrtok sme si z komody vybrali mnohouholníky. Deti prstom prechádzali po okraji jednotlivých tvarov a zisťovali, na koľko rohov (uhlov) narazili. Precvičili si počítanie, spoznali názvy tvarov, niektorí už pridali aj tie anglické.

Piatok bol opäť kulinársky deň. Čerešne v záhrade už dozreli do správnej veľkosti a farby, tak sme si ich hneď po elipse obrali. Palo na rebríku, deti s nádobou :). Po príchode do triedy sme si dali zástery, pripravili všetky suroviny a začali sme s prípravou cesta. Táňa vysypala do misky 2 hrnčeky špaldovej múky. Riško pridal hrnček trstinového cukru (nabudúce bude stačiť aj menej). Nela potom rozbila a zamiešala 2 biovajcia. Max pridal pol hrnčeka čerstvého mlieka a Ninka štvrť hrnčeka slnečnicového oleja. Palo nakoniec vysypal do misy 1 prášok do pečiva. Každý potom chvíľu miesil, až nám vzniklo krásne vláčne cesto. To sme vyliali na plech, ktorý sme predtým vystlali papierom na pečenie. Na záver sme celé cesto pokryli čerešňami, ktoré odkôstkovala Katka. Koláč sa piekol, kým sme obedovali a chladol, kým deti spali. Na olovrant už voňala celá škôlka:)

Poobede sme ešte stihli vyrobiť darček pre otcov k dnešnému Dňu otcov. Spokojne sme potom sledovali, ako otcovia zo škôlky odchádzali s pestrofarebnou kravatou na krku 😉

 

No Comments Yet


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.